Lošinjska 10c 11000, Beograd

Električne solarne elektrane

SOLARNE ELEKTRANE

Pod solarnim elektranama podrazumevamo postrojenja ili instalacije koje energiju sunca koriste za proizvodnju električne energije.

Zakonodavstvo, na globalnom ubrzanom razvoju obnovljivih izvora energije, omogućava pojedincima ili kompanijama da investiraju u bezbednost solarne energije kroz fotonaponske sisteme, kako bi se obezbedio značajan godišnji profit, koji je garantovan za period od dvadeset godina.

Soltech Investment d.o.o. planira, projektuje i izgrađuje solarne elektrane različitih kapaciteta i namena po sistemu ključ u ruke. Višegodišnje iskustvo koje smo stekli projektovanjem i montažom solarnih elektrana u širom Srbije garantuju kvalitetanu i brzu montažu solarne elektrane.

http://soltech.co.rs/wp-content/uploads/2020/05/solarna-energija-1024x458-1-1024x458.jpg

Tipovi elektrana

Solarne elektrane možemo podeliti po načinu distribucije i upotrebe u dve grupe, a to su:

– otvoren sistem (tzv. on the grid) kojim proizvedenu električnu energiju prenosimo putem elektrodistributivne mreže trećim licima na prodaju

– zatvoreni sistem (tzv. off the grid) kojim proizvedenu električnu energiju koristimo za sopstvene potrebe u objektu kojem je ova manja solarna elektrana i namenjena.

Oba načina proizvodnje i distribucije električne energije dobra su zbog velike i brze isplativosti investicije i čistog poslovanja bez iznenadnih troškova u poslovanju.

Otvoren sistem

Solarne elektrane u otvorenom (on the grid) sistemu proizvodnje električne energije predviđene su za isporuku struje trećim licima preko Elektrodistributivnog sistema Srbije tj. EPS-u.

Ovakav sistem proizvodnje električne energije sastoji se iz sledećih elemenata: solarni paneli, invertor (pretvarač) jednosmerne u naizmeničnu struju, sistema merenja proizvodnje i isporuke struje.

Povezani sistem ovih elemenata vezujemo za mrežni Elektrodistributivni sistem Srbije za prodaju trećim licima.

Solarni paneli se postavljaju ili na krovu objekta ili na zemljanoj površini sa konstrukcijom nosača za usmerenje solarnih panela ka suncu.

Ovakve solarne elektrane većeg su kapaciteta i njihov rad mora biti besprekoran.

Zatvoren sistem

Solarne elektrane u zatvorenom sistemu proizvodnje električne energije predviđene su za napajanje strujom sopstvenih objekata različitih namena (poslovni objekti, kuće ili vikendice) .

Ovakav sistem proizvodnje električne energije sastoji se iz sledećih elemenata: solarni paneli, kontroler punjenja, banke akumulatora i invertor (pretvarač) jednosmerne u naizmeničnu struju.

Povezani sistem ovih elemenata vezujemo za mrežni sistem objekta koji vodi u okviru prostorija do uređaja potrošača.

Solarni paneli se postavljaju ili na krovu objekta ili konstrukciji na zemnjanoj površini u blizini objekta.

Ovakve solarne elektrane manjeg su kapaciteta i projektuju se u zavisnosti od kapaciteta struje koju klijent troši na mesečnom nivou.